Σχετικά με το άλμα
Το άλμα αποτελεί σχεδόν καθημερινή συζήτηση ειδικά σε αθλήματα όπως η πετοσφαίριση και η καλαθοσφαίριση και σχεδόν καθημερινά ακούω μεγέθη που δεν στέκουν παρά μόνο στη φαντασία.
Πρώτα απ’ όλα το άλμα είναι μεν σημαντικό στα παραπάνω αθλήματα αλλά δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας, ο σημαντικότερος παράγοντας είναι ο συντονισμός του αθλητή με την μπάλα, γιατί όσο μεγάλο και να είναι το άλμα του αθλητή εάν δεν βρίσκεται με την μπάλα στη σωστή στιγμή, πραγματικά το μέγεθος του άλματος είναι αδιάφορο.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα σχετικά με το άλμα είναι με ποιο τρόπο μετράει κάποιος το άλμα του αθλητή. Εάν μετράει την απόσταση από το έδαφος μέχρι τα πόδια του αθλητή, αυτή είναι μια λάθος μέτρηση , ειδικά για τα συγκεκριμένα αθλήματα που καθόλου δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει πόσο θα ανέβουν τα πόδια του αθλητή από το έδαφος, αλλά πρέπει να μας ενδιαφέρει πόσο ψηλά θα ανέβει το χέρι του αθλητή. Τα πόδια του αθλητή μπορεί να ανέβουν αρκετά από το έδαφος με κάμψη του ισχίου αλλά το χέρι του να είναι σχεδόν στο ίδιο ύψος, όπως όταν γίνονται άλματα πάνω από εμπόδια, όπου υποχρεωτικά ο αθλητής κάμπτει τα ισχία του και ανεβάζει τα πόδια προς τον θώρακα.
Ένα ακόμη μεγάλο θέμα είναι πόσες φορές μπορεί να κάνει ο αθλητής το ίδιο άλμα (ειδική αντοχή), εάν το ύψος του άλματος μειώνεται συνεχώς, θα αλλάζει και η επαφή του με την μπάλα και συνεπώς και η αποτελεσματικότητά του.
Εάν μετρήσουμε σωστά το άλμα θα δούμε ότι τα μεγέθη που ακούμε δεν στέκουν και εάν προπονήσουμε τους αθλητές με το σωστό κινητικό πρότυπο (να φθάνει ψηλά με το χέρι και όχι να μαζεύει τα πόδια ψηλά) η αποτελεσματικότητα θα αυξηθεί σημαντικά.
Σημείωση
Σύντομα θα επανέλθω με άλλα θέματα που αφορούν την προπονητική μυθολογία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου