(Πηγή: WTF, WTF News, Cambodia, Mali, Panama, Yemen Earn 1 Wild Card Each for London Olympic Taekwondo Competition, 17 Apr 2012)
[μετάφραση Σίμος Δαλκυριάδης]
Η Καμπότζη, το Μάλι, ο Παναμάς & η Υεμένη κέρδισαν από μια ειδική θέση (Wild Card) για το ταεκβοντο στο Λονδίνο 2012
Οι τέσσερις αυτές χώρες έλαβαν τις ειδικές θέσεις, μια για κάθε έναν αθλητή/-τρια τους, τα εισιτήρια γνωστά ως "Wild Card", θα οδηγήσουν αυτούς τους αθλητές/-τριες στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου 2012 και στους αγώνες του ταεκβοντο.
Η απόφαση πάρθηκε στις 14 Απριλίου 2012, μετά από την πάροδο μηνών, μετά από πολλές συναντήσεις της Τριμερούς Επιτροπής (Tripartite Commission). Την επιτροπή αποτελούν μέλη της ΔΟΕ (IOC, International Olympic Committee/ Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή), της Ένωσης των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC, Association of National Olympic Committees) και της WTF.
Με την απόδοση των ειδικών θέσεων, συμπληρώνεται ο αριθμός των αθλητών/-τριων για τους αγώνες του ταεκβοντο στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου, συνολικά 128 αθλητές & αθλήτριες από 63 χώρες του κόσμου, θα συμμετέχουν εκεί. Στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, το 2008, συμμετείχαν 64 χώρες, στην Αθήνα 2004, 60 χώρες και το 2000 στο Σίδνεϊ 51 χώρες. Θα δοθούν 32 μετάλλια συνολικά στους νικητές των αγώνων του αθλήματος του ταεκβοντο στο Λονδίνο.
Ανάμεσα στους αθλητές/-τριες που έλαβαν τις ειδικές θέσεις βρίσκεται η Davin Sorn από την Καμπότζη, 51η στην παγκόσμια ολυμπιακή κατάταξη στα Γ[67+] και τέταρτη στην τελική κατάταξη στο Ασιατικό Προολυμπιακό Τουρνουά Πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου 2012. Ο Daba Modibo Keita από το Μαλί, 42ος στην κατάταξη στα Α[80+] και τρίτος στο Αφρικανικό Προολυμπιακό Τουρνουά Πρόκρισης. Ο Keita από το Μάλι ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής το 2007 και το 2009.
Οι άλλοι δύο, που έλαβαν τις ειδικές θέσεις είναι, η Carolena Jean Carstens Salceda από τον Παναμά, 13η στην κατάταξη στα Γ[49-] και 4η στο Παναμερικανικό Προολυμπιακό Τουρνουά Πρόκρισης και ο Tameem Al-Kubati από την Υεμένη, 67ος στην κατάταξη στα Α[58-], που κατετάγη στην 16άδα στο Ασιατικό Προολυμπιακό Τουρνουά Πρόκρισης.
Από τις 63 χώρες, 10 χώρες κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση και να στείλουν αθλητές/-τριες για το άθλημα του ταεκβοντο στους Ολυμπιακούς αγώνες, για πρώτη φορά. Αυτές οι χώρες είναι: η Καμπότζη, ο Λίβανος, το Τατζικιστάν, η Γρενάδα, η Τζαμάικα, ο Παναμάς, η Αρμενία, η Σερβία, η Σαμόα, και η Αλγερία.
Έξι χώρες κέρδισαν και τα τέσσερα εισιτήρια ήταν και ο μάξιμουμ αριθμός αθλητών/-τριών (2 και 2) για κάθε χώρα. Και αυτές είναι: το Μεξικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Κορέα, και η Μεγάλη Βρετανία. Δυο αθλητές και δυο αθλήτριες ήταν και ο μέγιστος αριθμός που μπορούσε να προκρίνει η κάθε χώρα και σε διαφορετικές κατηγορίες βάρους. Η Μεγάλη Βρετανία έλαβε τις θέσεις χωρίς να συμμετέχει στα προκριματικά τουρνουά λόγω του ότι είναι χώρα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες για φέτος, 2012 στο Λονδίνο.
Δεκαπέντε χώρες κέρδισαν από 3 εισιτήρια, η Κίνα, η Κινεζική Ταϊπέι, το Ιράν, η Ιορδανία, η Ταϊλάνδη, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν (από την Ασία), ο Καναδάς, η Κούβα (από την Αμερική), η Σερβία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Τουρκία (από την Ευρώπη), η Νέα Ζηλανδία (από την Ωκεανία), και το Μαρόκο (από την Αφρική).
Δεκαεφτά χώρες με 2 θέσεις. Πρόκειται για το Αφγανιστάν, την Ιαπωνία, το Τατζικιστάν, το Βιετνάμ (από την Ασία), η Αργεντινή, η Βραζιλία (από την Αμερική), το Αζερμπαϊτζάν, η Κροατία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ουκρανία (από την Ευρώπη), η Αυστραλία, η Σαμόα (από την Ωκεανία), η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Νιγηρία (από την Αφρική).
Ένα σύνολο 25 χωρών κέρδισαν μόνο ένα εισιτήριο η κάθε μια τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτές είναι: το Λίβανο, η Κιργιζία, η Καμπότζη, η Υεμένη (από την Ασία), η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Γρενάδα, η Γουατεμάλα, η Τζαμάικα, το Περού, ο Παναμάς (από την Αμερικανική Ήπειρο), η Αρμενία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Πολωνία (από την Ευρώπη), η Παπούα Νέα Γουινέα (από την Ωκεανία), η Αλγερία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκαμπόν, η Σενεγάλη, η Τυνησία, και το Μαλί (από την Αφρική).
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, ήταν η πρώτη φορά που το άθλημα του ταεκβοντο μπήκε στο βασικό πρόγραμμα της Ολυμπιάδας, 103 αθλητές & αθλήτριες από 51 χώρες έδωσαν το παρόν και διεκδίκησαν τα 24 μετάλλια. Στην Αθήνα το 2004, 124 αθλητές/-τριες από 60 χώρες διεκδίκησαν 24 μετάλλια, ενώ στο Πεκίνο το 2008, 128 αθλητές/-τριες από 64 χώρες, ρεκόρ συμμετοχής χωρών για το άθλημα του ταεκβοντο σε Ολυμπιάδα, διεκδίκησαν τα 32 μετάλλια