Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων 2011


[Ανταπόκριση από τους αγώνες]


Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011
1η ημέρα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ε/Ν 2011, στα Άνω Λιόσια στην Αθήνα. Σήμερα είχαν αγώνες οι μισές από τις κατηγορίες στους Εφήβους για τα 45-, 48-, 51-, 55-, 59- και στις Νεανίδες 55-, 59- 63-, 68- και 68+. Το γήπεδο καλό, με 3 τερέν. Οι αγώνες άργησαν να αρχίσουν κατά 1 ώρα περίπου, οπότε και οι πρώτοι αγώνες έγιναν κατά τις 10πμ. 
Ο ανταγωνισμός σε πολύ καλά επίπεδα όμως αυτό που ξενίζει είναι οι κατηγορίες που δεν συμπληρώνουν 16άδες. Aπό την μια γιατί δείχνει την σημαντική μείωση των συμμετοχών, πράγμα που φάνηκε και από τις 2 προκρίσεις Νοτίου και Βορείου Ελλάδας, και από την άλλη με τα πολλά bye, ειδικά στην βαριά κατηγορία των Νεανίδων. Ίσως οι λόγοι της μικρής συμμετοχής να πρέπει να αναλυθούν και να συζητηθούν πιο διεξοδικά σε ύστερη στιγμή.


Επίσης η "αδυναμία" του να μην υπάρχουν τουλάχιστον 16 συμμετοχές από αθλητές  από διαφορετικούς συλλόγους ανά κατηγορία βάρους (συμπεριλαμβάνονται και οι προκρίσεις) ξαναφέρνει στο προσκήνιο το σημαντικότατο θέμα της μοριοδότησης των αθλητών. 


Σύμφωνα με τον νόμο :
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση διάκρισης στους Πανελλήνιους Αγώνες ανδρών γυναικών( και εφήβων - παίδων) είναι η συμμετοχή στους αγώνες δεκαέξι (16) τουλάχιστον σωματείων ή όπου υπάρχουν όρια πρόκρισης η συμμετοχή οκτώ (8) τουλάχιστον σωματείων, καθώς και η διάκριση να αφορά άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά τον παρόντα νόμο ομοσπονδίες.

Γενικά το "κλίμα" της πρώτης ημέρας, της τόσο σημαντικής διοργάνωσης (σημαντική γιατί αποτελεί το πρωτάθλημα ένδειξη για το άμεσο μέλλον του ελληνικού ταεκβοντο, αφού αποτελεί τον "τροφοδότη" στις μεγάλες κατηγορίες των ανδρών και γυναικών) ήταν θα λέγαμε καλό, με τους τελευταίους αγώνες της ημέρας, του τελικούς, να έγιναν αργά το απόγευμα.


Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011
Σήμερα, αγωνίστηκαν οι υπόλοιπες κατηγορίες, που είναι, για τους Έφηβους 63-, 68-, 73-, 78- και 78+ και για τις Νεανίδες 42-, 44-, 46-, 49- και 52-. 
Οι αγώνες ξεκίνησαν κανονικά στις 9:00πμ., όμως είχαμε και πάλι πολλά "bye" ειδικά στους 1ους αγώνες. Όλη η ημέρα κύλησε σχετικά ομαλά. 
Προέκυψε ένα πρόβλημα στο τερέν 2 όπου για κάποιο τεχνικό πρόβλημα σταμάτησαν οι εκεί αγώνες (αυτό συνέβη περίπου στις 1:30μμ.) και πριν από το διάλειμμα στις 3:00μμ., κάποιοι από τους αγώνες από το τερέν 2 έγιναν στα άλλα δυο τερέν (1 και 3). Γενικά σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι το κλίμα ήταν καλό και η διεξαγωγή των αγώνων έγινε με ομαλό τρόπο, τόσο από την μεριά των αθλητών όσο και από την μεριά της διαιτησίας. Οι προπονητές φαίνεται πως έχουν μπει για καλά στο νόημα των κανονισμών και η χρήση των καρτών (μπλε και κόκκινη αντίστοιχα) ήταν σχεδόν καθολική σε κάθε αγώνα, με τις περισσότερες από τις περιπτώσεις, οι ενστάσεις για κάποια "φάση" του αγώνα να δικαιώνονται. 
Το video replay "πήρε φωτιά" και οι διαιτητές με επικεφαλής τον αλητάρχη και τον υπεύθυνο διαιτησίας να είναι "σκυμμένοι" πάνω από τις οθόνες ελέγχοντας διεξοδικά κάθε αμφισβητούμενη φάση και αποφασίζοντας με ομοφωνία για την έκβαση της κάθε ένστασης. 
Μου έκανε θετικότατη εντύπωση το γεγονός πως οι αποφάσεις έβγαιναν μόνο με την παρουσία και των δυο υπεύθυνων για τους αγώνες εκτός των διαιτητών που ήταν στην γραμματεία του κάθε τερέν. Μπορεί αυτό να δημιουργούσε κάποιες καθυστερήσεις όμως θεωρώ πως λειτούργησε σχεδόν άψογα και δεν είχαμε και διαμαρτυρίες τόσο από την μεριά των προπονητών όσο και από την μεριά των θεατών (οι περισσότεροι ήταν γονείς και συγγενείς των αθλητών και κάποια ξεσπάσματα θεωρώ πως δικαιολογούνται από την ένταση της στιγμής).  
Οι αθλητές δείχνουν από την μεριά τους, να έχουν προσαρμοστεί στους ηλεκτρονικούς θώρακες με αποτέλεσμα οι συμπλοκές να γίνονται πιο "μελετημένα" και φαίνεται να υπάρχει μια αύξηση των χτυπημάτων με στόχο το κεφάλι του αντιπάλου. Σε αρκετούς αγώνες (κυρίως στις πιο "βαριές" κατηγορίες), "φάνηκε" πως κάποιοι από τους αθλητές "πέρασαν" από την πρόκριση χωρίς αγώνα μια και οι διαφορές με τους αντιπάλους τους ήταν μεγάλες, τόσο σε αγωνιστική ετοιμότητα όσο και σε αγωνιστική τεχνική. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι "πρόβλημα" των αθλητών αλλά προκύπτει λόγω του ότι υπήρξαν λίγες συμμετοχές στις δυο προκρίσεις και έτσι δεν έγινε εκεί κάποιο αγωνιστικό "ξεκαθάρισμα" των αθλητών που θα συμμετείχαν τελικά στο πρωτάθλημα.
Θυμίζουμε πως οι αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν σε αυτό το πρωτάθλημα (και στις 2 προκρίσεις φυσικά) είναι οι ελπίδες του ελληνικού ταεκβοντο και μια και η ηλικία των περισσοτέρων ήταν τα 15 χρόνια (γεννηθέντες το 1996), θα τους βλέπουμε, τουλάχιστον για τα επόμενα 2~3 χρόνια.  


Θα περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων από την ΕΛ.Ο.Τ. για τα αναρτήσουμε.


Από την είσοδο του σταδίου στα Άνω Λιόσια,  βλέπαμε το νέο ολυμπιακό στάδιο [ένα πραγματικό κόσμημα για την γύρω περιοχή] που φιλοξενείτε μόνιμα πλέον η Ομοσπονδία μας (τα γραφεία της). Αυτές τις δυο μέρες "μάθαμε" πως γινόταν εκεί πρωτάθλημα ανδρών στην πάλη. Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που απλώς το βλέπαμε από μακριά και δεν είμαστε εκεί.


[σημείωση από την σύνταξη: Προσπαθούμε διαρκώς και σχεδιάζουμε να έχουμε πιο εκτενή κάλυψη με πληροφορίες από τέτοιους αγώνες (Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Κύπελλα) και όχι απλά να ανακοινώνουμε τα επίσημα αποτελέσματα με κάποια σχόλια, ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε την δυνατότητα για άμεση ενημέρωση μέσα από τους ίδιους τους αγώνες και το στάδιο. Απαιτούνται σχεδιασμός και τεχνικά μέσα και δυνατότητες που έχουν έναν βαθμό δυσκολίας, όμως ευελπιστούμε να βρούμε λύσεις και να το επιτύχουμε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον]

Δεν υπάρχουν σχόλια: